Snelzoeken:
Zoeken op trefwoord:
Zoeken op rubriek:
Zoeken op regio:

Makelaar of zelf doen?

Makelaar of zelf doen?
Verliefd! ♥  Je hebt je droomwoning gevonden... En nu?
Droomhuis gevonden!Woning of lucht kasteel
Verzamel je financiële gegevens.Financiele situatie
* Welke financiële verplichtingen heb je? Lopende leningen, alimentatie, hypotheek van je huidige woning, etc.
* Heb je een eigen woning dan is het ook handig om de WOZ waarde te weten.
* Vraag aan je werkgever een werkgeversverklaring en als je zelfstandig bent dien je 3 boekjaren te kunnen overleggen.
* Vervolgens neem je contact op met je financiële adviseur. Deze kan aan de hand van de door jouw aangeleverde gegevens een berekening maken en jou vertellen of jouw droom werkelijkheid kan worden.

Neem tevens contact op met je makelaar voor een waardebepaling van je eigen woning. De makelaar zal met jou de woning doorlopen en naderhand de vraagprijs samen met jou bepalen. In 9 van de 10 gevallen zal niet de vraagprijs worden betaald, er wordt altijd onderhandeld, dus houd hier rekening mee.
De vraagprijs
Vraag prijsDe vraagprijs wordt door verschillende factoren bepaald:
* Wat hebben gelijke woningen in jouw omgeving recent opgebracht.
* Hoe is de markt? Hebben we te maken met een kopersmarkt of juist het tegenovergestelde? 
* Heb je veel geïnvesteerd in je woning; zoals een nieuwe keuken of badkamer, de tuin opgeknapt, een nieuwe vloer in je woning, openhaard geplaatst of misschien heb je wel uitgebouwd. Allemaal zaken die de waarde van je woning kunnen verhogen (mits vakkundig uitgevoerd...)

Houd er wel rekening mee dat je nooit je hele investering terug krijgt. Een keuken die je €30.000 heeft gekost, doet je woning met hetzelfde bedrag niet verhogen!
Onderhandelingsruimte
Elke makelaar heeft zijn eigen verkoopmethode. De één kiest voor eenOnderhandelings ruimte wat hogere vraagprijs en houd daarbij rekening met veel onderhandelingsruimte, de andere makelaar kiest er voor om de verkoopprijs marktconform in te zetten en kiest voor weinig onderhandelingsruimte. Vraag jezelf af wat jij belangrijk vindt! Een woning "te duur" in de markt zetten kan betekenen dat je weinig bezichtigingen krijgt, waardoor de kans op verkoop wordt verkleind. Heb je veel tijd om je woning te verkopen dan kun je overwegen om je huis wel wat duurder in de markt te zetten. Waak er wel voor dat je jezelf niet uit de markt prijst. Als de tijd begint te dringen en je de prijs om de haverklap moet laten zakken omdat je echt van je woning af moet is niet handig en kost je uiteindelijk meer dan je lief is!
Uiteraard willen allemaal het liefst zo`n hoog mogelijke prijs voor onze eigen woning, maar als de vraag er niet naar is ben je vaker goedkoper uit om `m wat lager aan te bieden. Wellicht heb je al een nieuwe woning aangekocht en je wilt graag voorkomen dat je onnodig op dubbele lasten komt te zitten!!
Kies de makelaar die bij je past. Kies de makelaar die bij je past
Net zoals bij een woning is het van belang dat je een klik hebt. Je moet blind kunnen varen op de expertise van je makelaar. De makelaar wil ook graag de woning zo goed en snel mogelijk verkopen maar dient daarbij wel het belang van zijn klant in het oog te houden.
* Je kunt de makelaar vragen hoe zij jouw woning in de markt gaan presenteren. 
* Maken ze gebruik van Funda, Jaap, Huizenzoeker.nl of een combinatie hiervan?
* Hoe is je presentatie op Funda? LET OP... Funda hanteerd voor NVM makelaars een andere presentatie dan voor bijvoorbeeld VBO makelaars. 
* Waar zijn ze gevestigd? Maken ze gebruik van een raampresentatie? 
* Wat mag je verwachten van jouw makelaar? Zijn ze actief in de markt bezig of zitten ze achter over?
* Hoeveel woningen heeft de makelaar in de verkoop? Wat is het percentage van de verkochte woningen van het laatste jaar?
* Welke voorwaarden hanteert je makelaar?
* Waarin onderscheid de makelaar zich ten opzichte van andere makelaars?
* Indien je niet tevreden bent over de werkwijze, kan je dan van je makelaar af of zit je vast aan een flinke boete? 
* Wat rekent jouw makelaar aan courtage? Vaak is dat een percentage van de verkoopprijs.
* Maken ze gebruik van een advertentie budget? Zo ja, wat zijn de afspraken hierover.
  
Bespreek dit soort zaken van tevoren om ellende achteraf te voorkomen.
Tip!
Kijk ook eens bij Woning Aanbieders wat zij voor jou kunnen betekenen!

Verkoop StylingVerkoop Styling
Ook een verkoopstylist kan je helpen om jouw woning op en top aan te bieden. Het inschakelen van een verkoop stylist kost je misschien enkele tientjes tot een paar honderd euro, maar als je niet tijdig van je eigen woning af komt kan het al gauw in de duizenden euro`s lopen... en daar kan je veel leukere dingen van doen.

Uit onderzoek is gebleken dat woning die door een verkoop stylist onder handen genomen zijn eerder worden verkocht en méér geld opleveren... wie wil dat nou niet?
Een verkoop stylist kijkt door de ogen van een potentiële koper en zal je allerlei suggesties aan de hand doen om jouw woning verkoop klaar te maken. Desgewenst kun je de styling ook (deels) uit besteden.
Lees meer over verkoop styling ....

Makelaar of zelf doen?Paperwork
Vaak horen we.... dat kunnen we zelf ook wel of men kiest voor een "low-budget doe het zelf pakket".

Makelen is een vak en de makelaar maakt gebruik van een uitgebreid netwerk.

De makelaar moet er tegenwoordig hard voor knokken en zal er alles aan doen om jouw woning zo snel mogelijk tegen de beste prijs te verkopen!

Daarnaast zorgen ze er voor dat alle zaken zoals bezichtigingen, onderhandelingen, voorlopige koopcontract, bankgarantie en je bezoekje aan de notaris netjes worden geregeld.

Kies jouw makelaar... 

 © Living Design

Home|Alg. VW Zakelijk|Alg. vw consumenten|Copyright, Merken en Disclamer|Privacy beleid|Vrijwaring